fbpx
SportFysio van Lierop
559b0b8a-0248-4676-b958-8f15ce956cfa

Specialisaties

SportFysio van Lierop Squat

Sportfysiotherapie

Wie sport kan een blessure oplopen of overtraind raken. Ook is het mogelijk dat u niet kunt sporten vanwege andere blessures of klachten die met het sporten zelf niets te maken hebben. Wij helpen u hoe dan ook zo snel mogelijk weer op de been. Desnoods met een aangepast trainingsschema. We besteden eveneens veel aandacht aan preventie van sportblessures. Voorkomen is immers beter dan genezen.

Wat doet een sportfysiotherapeut?

Waar de algemeen fysiotherapeut zijn patiënten behandelt om weer de algemeen dagelijkse handelingen te kunnen verrichten, gaat de sportfysiotherapeut vaak nog een stap verder. Hij krijgt doorgaans te maken met klanten die niet alleen weer aan het werk willen, maar ook graag de tennisbaan op en neer willen rennen. Of met fanatieke sporters die hun sport weer op hoog niveau willen beoefenen. De therapie richt zich niet alleen op het herstel van de getroffen gewrichten, maar kan ook bedoeld zijn om juist die lichaamsdelen te trainen die nog wel belastbaar zijn.

Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie in de Sportgezondheidszorg

De sportfysiotherapeuten zijn georganiseerd in de Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie in de Sportgezondheidszorg (NVFS).

Manipulatie nek

Manuele therapie

Als je een gewricht slecht kunt bewegen, of daar pijn bij hebt, kan manuele therapie uitkomst bieden. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct na de behandeling merkbaar; gewrichten functioneren beter en bewegen gaat gemakkelijker. Een manueel therapeut is een gespecialiseerd fysiotherapeut die na zijn opleiding voor fysiotherapie een aanvullende opleiding voor manuele therapie heeft gevolgd. De manueel therapeut heeft zich gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van patiënten met pijnen/of bewegingsklachten en in het bijzonder klachten van de wervelkolom.

Nederlandse Vereniging voor Manuele Therapie

De beroepsvereniging van manueel therapeuten is de Nederlandse Vereniging voor Manuele Therapie (NVMT). Voor meer informatie over manuele therapie zie de brochure van de NVMT> link naar pdf

SportFysio van Lierop Dry needling

Dry needling

Dry needling is een behandeltechniek, waarbij een zeer dunne naald in huid en spier gestoken wordt. Deze techniek is uiterst effectief voor behandeling van myofasciale pijn en triggerpoints. Dry needling is gebaseerd op Westerse anatomische en neurofysiologische principes en moet dus niet verward worden met acupunctuur. “Dry” duidt aan dat er niets geïnjecteerd wordt met de naald, er wordt alleen geprikt in het triggerpoint. De werking van deze techniek is in wetenschappelijk onderzoek aangetoond.

Triggerpoints

Triggerpoints zijn pijnlijke verhardingen in de spieren die niet meer ontspannen. Een triggerpoint kan bewegingsbeperkingen, stijfheid, krachtsverlies en pijnklachten veroorzaken. Een spier is opgebouwd uit afzonderlijke spiervezels. In een normale ruststand is een spiervezel noch uitgerekt, noch samengetrokken. Wanneer er een triggerpoint in de spier zit dan blijkt dat de spiervezels in de rusttoestand op bepaalde punten meer samengetrokken zijn dan in het omringende gebied.

Op deze punten is de spierspanning dus hoger en blijven de spiervezels zelfs in rust samengetrokken. Hierdoor ontstaat een lokale verdikking met een slechte doorbloeding waardoor afvalstoffen zich ophopen. Een triggerpoint kan worden gezien als een spierknoop: een bundeltje spiervezels dat zich niet ontspant, maar steeds strak aangespannen blijft.

Compex SportFysio van Lierop

Compex

Compex is een vorm van behandeling waarbij spieren elektrisch worden gestimuleerd. Hierdoor is het mogelijk om spieren te trainen als de normale sportbelasting niet mogelijk is. Zo kan het herstel na een blessure worden verkort. Compex kan heel breed worden toegepast, bij revalidatie, aanvullende krachttraining, herstel, acute en chronische pijnklachten.

Blessures Sportfysio van Lierop

Powerbreathe

Training van de ademspieren maakt je ademhaling makkelijker en dieper. Bij inspanning krijg je meer lucht, wordt je minder snel moe en kan je makkelijker de controle over je ademhaling houden. Dat helpt om kortademigheid te verminderen en/of jouw sportieve prestaties te verbeteren. Je vergroot de kracht en diepte van de ademhaling en bij inspanning merk je al snel dat je meer lucht hebt. In onze praktijk kunnen we jou begeleiden met powerbreathe training die je thuis kan doen. Wij geven je een intake test, een op maat gemaakt trainingschema met uitleg en een eindevaluatie met tips voor vervolgtraining.

InBody afbeelding presentatie

InBody

Je gaat erop staan in je ondergoed. Je pakt de handgrepen vast en maakt zo contact met acht elektronische meetpunten. Twintig seconden niet bewegen… en een paar minuten later weet je precies hoe je er fysiek voorstaat.

 Voor sporters die gezondheid en fit zijn nastreven, biedt InBody een uitkomst. Deze geavanceerde bio impedantie weegschaal meet alle belangrijke lichaamswaarden. Zoals gewicht, vet-, spier- en botmassa, orgaanvet, vochtgehalte en stofwisseling. Met het uitgebreide testrapport dat je na de meting krijgt, kun je duidelijke doelen stellen. Bijvoorbeeld afvallen of meer spiermassa opbouwen. Een vervolgmeting laat zien of de ingeslagen weg ook echt tot het gewenste resultaat leidt.

Afspraak maken